Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Sikayrittäjän sivut

Sikojen hyvinvoinnin parantamisesta kertyy jatkuvasti uutta tutkimus- ja kokemusperäistä tietoa.

Muutosten ei aina tarvitse olla kalliita. Esimerkiksi paksujen hamppuköysien ripustaminen karsinaan voi ehkäistä hännänpurentaa merkittävästi.

Tappeluita voi vähentää karsinaan asetettavilla väliseinillä, joka tekee sialle mahdolliseksi käyttää lajityypillistä antautumiselettään tappelun lopettamiseksi eli työntää vähintään päänsä ja hartiansa pois hyökkääjän näkyviltä.

Parhaat edellytykset uudistuksiin antaa uudisrakennuksen suunnittelu tai vanhan peruskorjaus. Sikojen hyvinvointia parantavista sikalaratkaisuista on kertynyt Suomessa jo sen verran kokemusta, että tätä tietotaitoa voi menestyksellisesti hyödyntää sikalan uusien rakenteiden suunnittelussa. Yksi esimerkki on emakkopihaton suunnittelu niin, että osa lattiasta on paksun olkikerroksen peitossa, mikä mahdollistaa tonkimisen lisäksi lämmönsäätelyn niin kylmällä kuin kuumallakin säällä. Välikasvatusosastojen tai lihasikaloiden kaksi-ilmastokarsinoiden suunnittelussa on niin ikään kokemusta tilojen jakamisesta niin, että makuualueella on olkikuivitus, lantakäytävällä sikasuihku ja ilmavirrat suunnataan oikein, jolloin karsinoiden puhtaanapito helpottuu ja sikojen viihtyvyys paranee.

Myös olemassa olevassa sikalassa voi usein kohottaa sikojen viihtyvyyttä merkittävästi. Jos karsinoissa ei voi käyttää kuiviketta, parsimattojen avulla saa luotua sioille makuumukavuutta. Virikkeeksi sopivat esimerkiksi vanhat sanomalehdet tai heinähäkistä tarjottu olki silloinkin, kun karsinaa ei voi kuivittaa varsinaisella olkipatjalla. Kaikkien näiden tehoa parantaa huomattavasti se, että mattoja, olkihäkkejä tai pureskeltavia virikkeitä on niin monta kappaletta, että karsinan kaikki siat pystyvät käyttämään niitä yhtä aikaa.

 

Kuva: Seppo Parkkinenan