Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Villisikatarhat

Sian kesyyntymishistorian aikana villisikoja on todennäköisesti otettu kotieläimiksi useita kertoja toisistaan riippumatta eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa. Tuorein villisikojen kesyttäminen on tapahtunut aivan hiljattain.

Suomessa on nykyään parisenkymmentä villisikatarhaa. Ne tuottavat villisianlihaa muun muassa ravintoloille, ja osa tarhoista myy lihaa myös suoramyyntinä yksittäisille asiakkaille. Eräät tarhoista toimivat samalla matkailukohteina ja tarjoavat mahdollisuutta vierailuihin pääsymaksua vastaan. Vierailukäytäntö vaihtelee eri tarhoilla: usein vierailusta on tarpeen sopia etukäteen.

Eläinten olojen osalta villisikatarhat ovat suomalaisen sianlihantuotannon parhaimmistoa. Villisioilla on tilavat ulkoaitaukset, joissa ne saavat oleilla ulkona ympärivuotisesti. Myös lopetus tapahtuu paikan päällä tutuissa oloissa, ilman kuljetusta teurastamoon.

Linkkejä eri puolilla Suomea toimivien villisikatarhojen kotisivuille löytyy Suomen Villisiankasvattajien Yhdistyksen sivulta.

Villisikatarhoilla eläimillä on väljät tilat ja hyvät edellytykset lajinmukaiseen elämään.

Kuva: Pekka Hänninen