Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Porsaiden hoito

Porsaiden syntymän lähestyessä emo tuntee voimakasta halua rakentaa pesä. Jos sillä on siihen tilaa ja aineksia, emo rauhoittuu saatuaan pesän rakennettua ja on valmis aloittamaan syntyvien porsaiden hoidon.

Kun tiineen emakon porsimisen hetki lähestyy, sen valtaa yksi sian voimakkaimmista sisäsyntyisistä käyttäytymistarpeista: pesän rakentamisen tarve. Ennen porsimista villisikaemo valitsee pesälleen suojaisan paikan ja eristäytyy laumasta. Tämän ansiosta porsaat ja emakko ehtivät leimautua toisiinsa synnytyksen jälkeen ennen kuin ne liittyvät taas laumaan, jossa muillakin emakoilla voi olla porsaita.[1]

Jos kesyjen emakoiden annetaan porsia väljissä tiloissa, joissa niiden ulottuvilla on oksia, heinää tai muita pesän rakentamiseen sopivia aineksia, ne toimivat vastaavasti kuin villisiat. Ne rakentavat samanlaisen pesän ennen porsimista, ja porsaiden syntymän jälkeen ne alkavat vähitellen vähentää imetyskertoja toisesta elinviikosta alkaen, jolloin vieroitus imetyksestä tapahtuu pehmeänä laskuna vähitellen ensimmäisten kuukausien mittaan.[2]

Kun porsaat ovat syntyneet, emo opastaa niitä erilaisilla röhkimisäänillä. Nopeutuva lyhyiden, pehmeiden röhkäisyjen sarja on kutsu imemään, ja se saa porsaat säntäämään paikalle pää viidentenä jalkana. Useimmista muista nisäkkäistä poiketen emakko pystyy erittämään maitoa vain parikymmentä sekuntia kerrallaan, ja siksi sen on tarpeen tiedottaa porsailleen, milloin maitobaari on aukeamassa. Toisenlaisella röhkinällä emo varoittaa porsaita siitä, että se on menossa makuulle. Jos emo on saanut tarpeeksi liikuntaa, eli sillä on normaali lihasten hallinta ja terveet jalat, se pystyy asettumaan makuulle tarpeeksi varovasti, jotta se ei litistä yhtään porsasta. Mikäli jokin porsaista kuitenkin on vähällä jäädä alle ja kiljaisee, tervejalkainen emo ponnahtaa välittömästi pystyyn.

 

Lähteet:

1: Fernandez-Llario, P. 2004. Environmental correlates of nest site selection by wild boar Sus scrofa. –– Acta Theriologica 49: 383–392.

2: Gustafsson, M., Jensen, P., de Jonge, F. H., Illman, G. & Spinka, M. 1999. Maternal behavior of domestic sows and crosses between domestic sows and wild boar. –– Applied Animal Behaviour Science 65: 29–42.